Ontvang nu combinatie korting bij besteding vanaf € 45,-

Claim van De Pinguïn: afval in het Spaarne belandt in de Noordzee

Eerder al schreven wij over ons mede-Haarlemmer Sander van Weert en zijn geweldige documentaire An Ocean Story. Nu doen we dat weer en dat is niet zomaar. Sander van Weert en Lenny Houwaart hebben een geweldig experiment gelanceerd om aan te tonen dat afval in het Spaarne wel degelijk in de Noordzee belandt. 

Sander en Lenny zijn de initiators van De Pinguïn, een stichting die zich ten doel heeft gesteld om de Haarlemse wateren de schoonste van Nederland maken. Haarlemmers kunnen wekelijks gebruik maken van een elektrische sloep - 3D geprint van plastic afval - om de Haarlemse wateren schoon te vissen. 

Tijdens het pitchen van hun stichting claimen zij dat (plastic) afval dat in de Haarlemse wateren terecht komt, uiteindelijk via Spaarndam en IJmuiden in de Noordzee belandt alwaar het onderdeel wordt van de plastic soep. Vele onderzoeken geven aan dat dit het verloop is, maar hebben zij dit nog niet eigenhandig onderzocht danwel kunnen bewijzen. Dit inspireerde hen tot dit geweldige experiment.

Sander en Lenny hebben in samenwerking met Trackjack een GPS Tracker gemonteerd op een plankje dat blijft drijven om zo de weg van dit stukje "experimenteel afval" vast te leggen naar de Noordzee. Afgelopen woensdag 24 juni is de GPS Tracker te water gelaten en op dit moment van schrijven - vrijdag 25 juni 16:30 uur - is het plankje al aangekomen in Spaarndam! Zodra het plankje voorbij IJmuiden is, zal hij uit het water gevist worden: "we willen natuurlijk niet zelf het water vervuilen", aldus Sander van Weert.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de weg die het plankje aflegt? Je kunt de route volgen via de website van Pinguin

Wij wensen Sander en Lenny onwijs veel succes en zijn reuze nieuwsgierig naar de finale uitkomst van dit experiment.

Vind je de missie van Pinguin ook zo mooi? En wil jij ook schone Haarlemse wateren? Steun dan nu hun crowdfunding actie, zodat De Pinguin spoedig te water gelaten kan worden!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd